Heartland Wines

https://heartlandwines.com.au/

Klet Heartland Wines je ustanovila majhna skupina vodilnih avstralskih vinskih osebnosti, velikih prijateljev, ki jim je skupna strast do vina. Vsa vina kleti Heartland so pridelana iz grozdja starejših vinogradov, ki ležijo na področjih Limestone Coast in Langhorne Creek v Južni Avstraliji.

Glavni vinar je Ben iz znane družine Glaetzer. Njegov oče je priznani vinar Colin Glaetzer, oba brata se prav tako ukvarjata z vinarstvom. Ben je odraščal ob vinu, diplomiral na univerzi Roseworthy in začel svojo poklicno pot kot desna roka šefa kleti Tyrrell's v dolini Barossa. Potem, ko je prepotoval svet, se je ustalil v dolini Barossa, kjer s svojim očetom ustvarja vina kleti Heartland.

Nekaj komentarjev o Benovem delu:
Peter Bourne, Australian Gourmet Traveller WINE magazine april/maj 2004
“Ben Glaetzer pooseblja novo generacijo samozavestnih in odločnih vinarjev.”


Robert M. Parker Jr., The Wine Advocate, Številka # 155
"...Ben Glaetzer.....briljanten vinar".


Sophie Otton, Australian Gourmet Traveller WINE magazine April/May 2004" 
"moderen in inovativen vinar, ki vedno eksperimentira in se stalno razvija.”


V svoji karieri je prejel tudi prestižno nagrado letalske družbe Quantas za vinarja leta.
 

Weingut Skoff Original

http://skofforiginal.com/

Weingut Tement

https://www.tement.at/

Erwin Sabathi

http://www.sabathi.com/

Walter Polz

https://www.polz.co.at/

Erasmo

http://www.erasmo.bio/en/

Champagne Drappier

http://www.champagne-drappier.com/

Že v 12. stoletju so menihi v tem delu Francije pridelovali vino. S šampanjcem se družina Drappier ukvarja od leta 1604 naprej.

Kot zanimivost Vam želimo povedati kdo vse je že kupec podjetja Drappier. Med drugimi je bil to Charles de Gaulle nepozabni francoski general in kasnejši predsednik republike. Med predsedovanjem Jacquesa Chiraca je bilo vino Drappier protokolarno vino v Elizejski palači. Francoskima državnikoma se med kupci pridružujejo tudi japonski cesar, pokojni Luciano Pavarotti ter Zinedine Zidane.

V Sloveniji pa šampanjca Drappier ne pozna skoraj nihče. Razlogi za to so zelo preprosti. Drappier uporablja le grozdje lastnih vinogradov, ki jih obdelujejo na ekološki način. Tako velikih količin, kot druge znane šampanjske hiše, ki kupujejo grozdje Drappier ne more in noče pridelovati. Drappier velja v Franciji za prvovrstno znamko in večina njegovih vin se proda prav na dobro izobraženem domačem trgu.

Za strokovnjake: modri pinot raste pri Bouzyju in Ambonnayu, chardonnay pri Cremantu.

V nadaljevanju navajamo nekaj strokovnih referenc hiše Drappier:

 • Cuisine et Vins de France: "Vinar leta 2002"

 • Hugh Johnson: "Že od Napoleonovih časov dalje dinamičen pridelovalec, s karakternimi šampanjci za poznavalce, dandanes visoko cenjen v svetu.

 • Serena Sutcliffe (Sotheby´s): "Zelo priporočeno."

 • Andrew Jefford (BBC): "Drappier ponuja sadne, živahne, ja presenetljive Šampanjce z izvrstnim razmerjem med kakovostjo in ceno.

 • Robert Parker (Wine Advocate): "Izvrstno" v kategoriji najboljših šampanjcev.

 • Tom Stevenson (Christie´s World Encyclopedia): "Pridelovalec prvovrstnih šampanjcev."

 • Horst Dohm (F.A.Z.): "Pri velikih pokušinah so šampanjci Drappier vedno dovolj dobri za prva mesta."

 • Weinwirtschaft: "Drappier bi smel danes po kakovosti spadati med deset najboljših šampanjskih hiš.

 • Champagne Magazin: "S potencialom superzvezde. Eno zadnjih družinskih podjetij. In eno najboljših.

Chateau de la Tuilerie

http://www.chateautuilerie.com/

ZGODOVINA KLETI

Prve trte so na področju „Coustiero de Nimo“ gojili že v času znamenite zlate rimske dobe, »pax romana«. V 12. stoletju je posestvo pripadalo opatu Saint Gillesa. Na njem so zgradili dvorec, v katerem se usklajeno prepletajo vplivi romanike in gotike. Menihi so na področju, kjer se danes razteza posestvo Chateau de la Tuilerie, gojili trto in pridelovali svoje vino. Mnogi gozdovi okrog posestva so omogočali vitezom Malteškega reda, da so se odpočili ob povratku iz križarskih vojn.

Posestvo je bilo zatem še dolgo pod upravo škofije v Nimesu, po revoluciji leta 1789 pa so ga nacionalizirali. V času po revoluciji so posestvo uporabljali kot poletno rezidenco za vodje politike v tem predelu Francije.

Leta 1955 je zgodovinsko posestvo, prevzeta nad njegovo lepoto, kupila družina Comte. Danes vinograde obdeluje že tretja generacija družine Comte, ki jo vodita Pierre-Yves in Chantal Comte, ki sta posestvo tudi razširila.

 

 

GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI

Costrières de Nimes je podaljšek področja Côtes du Rhône. Vinogradi se raztezajo na 40 kilometrov dolgi in 10 kilometrov široki kamniti plošči. Geološko je ta plošča ostanek čelne morene alpskega ledenika, ki je morsko področje dosegel na začetku naše dobe. Na to podlago je reka Rhône odložila nekaj metrov globoke nanose kamenja.

Vinogradi so obrnjeni proti severu. Ker jih na severu obdaja strmo hribovito področje, so vinogradi izpostavljeni obilici dežja. Zaradi tega je zemlja revna in kisla. Sestavljena je iz peska in drobnega kamenja. Globje pod prvimi, zelo propustnimi plastmi, naletimo na nepropustno glineno podlago.

Ker je posestvo obrnjeno proti severu, so podnebne značilnosti malce drugačne kot drugod v okolici. Podnebje je bolj hladno in vetrovno.

Glavne značilnosti 70 hektarjev vinogradov so torej: kisla prst, glinena podlaga in severna izpostavljenost. Prav kislost prsti naj bi zagotavljala izrazito svežino vin.

 

 

DANES

Posestvo sestavljajo vrtovi, nasadi oljk in vinogradi, za katere skrbi prav gospa Chantal Comte. Poleg vin se gospa Comte ukvarja tudi z izdelavo serije vrhunskih rumov. Večino posajenih vinogradov predstavlja sorta syrah, ki je tudi v večini vin Chateau de la Tuilerie. Donosi so nizki, v povprečju le okrog 40 hektolitrov na hektar.

Maja leta 2001 je klet prejela certifikat ISO 9002.

 

 

Chateau de la Tuilerie V SVETU

Chateau de la Tuilerie približno 40% svojega vina izvozi, 60% ga prodajo na francoskem trgu.

Gospa Chantal Comte je že leta 1986 prejela naziv najboljše izvoznice iz Languedoc- Roussillona, leta 1988 naziv »Femme du Vin«, naslednje leto pa še priznanje za enološko osebnost leta.

v zadnjih 20-ih letih je klet prejela prek 300 medalj in nagrad. O njenih vinih je bilo napisanih okoli 2000 člankov.

Vina kleti la Tuilerie lahko najdete v najboljših restavracijah na Japonskem, po celi Evropi, v Kanadi, ZDA in tudi v Latinski Ameriki.

Domaine Jean Durup

http://durup-chablis.com/

Družina Durup je družina vinogradnikov, ki obdeluje gričevje v pokrajini Chablis že več stoletij. So ena najstarejših družin v Burgundiji, njihova zgodovina namreč sega v daljnje leto 1560. 

Sedanje podjetje so ustanovili konec 60-ih let in je danes s 170 ha vinogradov, od katerih jih 35 leži v prestižnem Premier Cruju, eno najpomembnejših v Burgundiji. 

Edina sorta grozdja, ki je zasajena v vinogradih v Chablisu, je chardonnay, iz katere pridelujejo vino zlatozelene barve, z bogato, fino cvetico.
 

Chateau Palmer, Bordeaux (Margaux)

http://www.chateau-palmer.com/

“Le Chateau Margaux (premier grand cru) zasenči to posestvo v skupni lasti belgijskih, francoskih in britanskih delničarjev.Če ocenjujemo na resnično najvišji ravni, bi lahko bil bolj stalen. Ponavadi je odličen, a ne vedno osupljiv – kadar je, lahko stoji z ramo ob rami s “first growths” v slepi degustaciji. Pravi “super drugi” (super-second) ki obljublja, da bo posegel še višje, odkar so leta 1998 predstavili Alter Ego, nekakšno super premium drugo vino.” *

ZGODOVINA

Posestvo je leta 1814 kupil angleški generalmajor Charles Palmer. Bil je dinamičen in podjeten človek, ki je posestvo razširil in posodobil.

Danes je lastnik posestva civilna družba Château Palmer, ki so jo leta 1938 ustanovile francoske, angleške in nizozemske družine. Družba je še vedno v lasti njihovih potomcev.

PODROČJE

Margaux – regija Médoc v Bordeauxu. Vina s področja Margaux odlikuje subtilnost in delikatnost in neprimerljiva eleganca.

TERROIR

Château Palmer se nahaja na prodnatih tleh, ki jih je nasipala reka Garonne v komuni Cantenac. Izstopajoči značaj Palmerja zagotavljajo prevladujoče prodnata prst, podlaga z visoko prepustnostjo in dobra izpostavljenost soncu.

VINOGRADI

Palmer ima 52 hektarjev vinogradov, kjer raste povprečno 47 % merlota, 47 % cabernet sauvignona in 6 % petit verdota. Povprečna starost trt je 37 let.

VINIFIKACIJA

Grozdje se vedno trga ročno in polaga v majhne košare. Grozdje, ki ne zadostuje standardom Palmerja, izločijo že med trgatvijo v vinogradu. Postopek ponovijo na sortirni mizi v kleti.

Fermentacija poteka ob strogo nadzorovani temperaturi v nerjavečih, jeklenih, koničnih sodih. Vina različnih sort in leg fermentirajo ločeno.

Po malolaktični fermentaciji vina sledi staranje v sodih. Nato ga finirajo s svežim beljakom. Sode polnijo s pomočjo težnosti in ne s prečrpavanjem.

Vina za Château Palmer starajo 20-21 mesecev v hrastovih sodih, od katerih je 45 odstotkov novih. Alter Ego starajo v hrastovih sodih 16-17 mesecev, od katerih jih je 25-30 odstotkov novih.

Stekleničenje v celoti poteka na posestvu.


_________________

* The new Sotheby's Wine Encyclopedia

Chateau d'Angludet - Bordeaux

http://www.chateau-angludet.fr/

ZGODOVINA
Lastnik posestva Chateau Angludet je družina Sichel. Angludet se nahaja v središči prestižnega področja Margaux, obkrožen s posestvi Cru Classé.


Posestvo upravlja Benjamin Sichel. Njegovo stremenje h kakovosti se odraža v drastičnem znižanju donosa vsake trte posebej in iskanju naravnega ravnovesja celotnega vinograda, da bi tako dobil najboljši odraz terroirja v vsakem kozarcu Angludeta.


Vina uživajo v svetu sloves zaradi svoje elegance, aromatične finese in izvrstnega potenciala za staranje.

Glede na to, da je posestvo obdano s Cru Classéji, bi bilo skoraj zagotovo vključeno v klasifikacijo iz leta 1855, če ne bi bilo razdeljeno kot del dednega dogovora. Družina Sichel je posestvo kupila leta 1961, ko je bilo na žalost v zelo slabem stanju. Sicheli so od takrat naprej resnično trdo delali, da so Angludetu povrnili sloves, ki si ga ta izvrstni terroir tudi zasluži.

TEHNIČNI PODATKI
Komuna: Cantenac
Enolog: Benjamin Sichel
Površina: 32 ha
Sorte: 55 % cabernet sauvignon, 35 % merlot, 10 % petit verdot
Povprečna starost trt: 25 let
Gostota trt: 6666 trt na hektar
Terroir: zelo revna zemlja, mešanica prodnatih tal in srednje velikih kamnov z nekaj peska.
Bližina: Château Giscours (»3rd Growth«) - Château Brane Cantenac (»3rd Growth«)

LASTNIKI
Lastniki Châteauja, člani družine Sichel, so proizvajalci in trgovci (»négociant«). Podjetje, ki je bilo ustanovljeno že leta 1883, je še vedno v družinski lastni. Med tradicijo in inovacijami krmarijo z velikim znanjem. Pri tem upoštevajo štiri principe:

 • nadzor nad vsako stopnjo pridelave grozdja in vina, da se zagotovi izvor in kakovost vina;

 • dobro poznavanje trga, da se podjetju omogoči, prilagajanje ponudbe zahtevam potrošnika;

 • zagotovljanje popolne podpore strankam;

 • zagotavljanje, da zaposleni čutijo pripadnost podjetju, da so motivirani in sposobni hitrega odziva na spremembe.
   

Cave de Ribeauvillé

http://www.vins-ribeauville.com/

Allegrini - Veneto

http://website.allegrini.it/en/index.php

Klet iz Valpolicelle ohranja 4. mesto po številu osvojenih najvišjih italjanskih vinskih priznanj tre bicchieri. Do leta 2006 jih je osvojila že 21. So ena najbolj cenjenih kleti svojega področja. Klet je še vedno v družinski lasti odkar je bila v 16. stoletju ustanovljena. Trenutno imajo v neposredni lasti skoraj 70 hektarjev vinogradov. Znani so predvsem po tem, da so v Valpolicelli vpeljali idejo cru-ja, torej pridelave grozdja z ene lege za točno določeno vino.

Hugh Johnson3 zvezdice od 4-ih
Izvrstna vina z ene lege (IGT–Palazzo della Torre, Grola in Poja) ter Amarone in Recioto.

Col d'Orcia - Montalcino

http://www.coldorcia.com/

ZGODOVINA KLETI
Col d´Orcia je ena najstarejših kleti v Montalcinu. Že leta 1933 je sodelovala na prvi predstavitvi italjanskih vin v Sieni. Zgodovina posestva sega v 18. stoletje, ko ga je ustanovila plemiška družina Delle Ciaia.


Vzporedno z zgodbo posestva poteka tudi zgodba sedanjih lastnikov. Zgodovina družine Cinzano sega celo v 16. stoletje. Njeni člani so bili vedno vpleteni v raziskave v povezavi z vinom.

Navsezadnje so odkril zelo poseben način obdelave vina, ki se je kasneje razvil v pridelavo vina danes znanega pod imenom Champagne. Družinsko nagnjenost k raziskovanju novega je ohranil tudi grof Marone Cinzano, ki je leta 1973 prevzel vodenje kleti.

GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI
Posestvo leži na južni strani pobočja Montalcina. Lega je hribovita, najvišji vinogradi ležijo na nadmorski višini 450 m. Za gojenje trte je primerna zaradi izpostavljenosti južni strani, kjer jo pred pretiranimi padavinami ščiti gora Monte Amiata.


Morje je oddaljeno le 35 km, zato je podnebje tipično mediteransko. Padavine so najpogostejše marca, aprila, novembra in decembra. Veliko število sončnih dni zagotavlja postopen razvoj grozdja in omogoča, da grozdje oberejo šele ob polni zrelosti.


Prst je revna, podlaga je večinoma skalnata. Področje ni izpostavljeno podnebnim pojavom, kot so megla, slana, pozeba. Stalni rahli vetrovi zaokrožujejo primerne pogoje za zdrav razvoj trte.

Col d'Orcia DANES
Klet ima v lasti skoraj 140 hektarjev vinogradov. Od tega jih je 115 ha zasajenih s sorto Sangiovese, iz katere pridelujejo svetovno znano vino Brunello di Montalcino. Po količini pridelanega vina je klet na tretjem mestu v Montalcinu, a tudi edina, ki prideluje vina le iz grozdja pridelanega na svojih posestvih. To zagotavlja, da je grozdje pregledano s strani strokovanjakov in da le-ti jamčijo za njegovo kvaliteto.


Glavni enolog kleti je g. Pablo Harri, svetovno priznani enolog in degustator. Kot enolog je delal tudi v kleti Villa Banfi (danes Castello Banfi).


V času vodstva družine Cinzano je začela Col d'Orcia pri raziskavah sodelovati z univerzami iz Firenc, Pise in Milana. Zato danes vina kleti Col d'Orcia pridelujejo v vinogradu. Veliko skrbi posvečajo grozdju in njegovemu primernemu razvoju. Pablo Harri nam je nekoč hudomušno zaupal: »Vino lahko v kleti le poslabšam, kajti moje sestavine so optimalne«.

NAŠE MNENJE
Vina te kleti so izjemna. So sinonim odličnosti na celotnem področju Montalcina. Leta 1998 je kultna italjanska vinska knjiga Gambero Rosso izbrala vino Brunello Pogio al Vento za vino leta. Klet je do danes že 8-krat osvojila tre bicchieri (tri kozarce). Njihov Brunello se stalno pojavlja v člankih priznanih vinskih revij (Decanter, Wine Spectator...), o njih pohvalno piše Robert Parker in jih na svoj seznam vin, ki jih morate podariti za praznike leta 2006, uvršča Ellin McCoy (avtorica biografije Roberta Parkerja). Vedeti pa morate nekaj. Gre za sorto Sangiovese. Gre za tradicionalno pridelana vina, ki Vam lahko ponudijo pristno izkušnjo. Poskusili boste vina, ki se ne uklanja vinskim piscem, ki bi jih hoteli uokviriti v svoj Coca-Cola stil, a vendar dobiva od njih bleščeče ocene.

Donato d'Angelo - Basilicata

http://www.dangelowine.com/home.html

Aglianico je vino, ki ga mnogi imenujejo barolo z juga. D´Angelo je eden najboljših pridelovalcev vina s področja Basilicate. Klet sta brata Angelo ustanovila na začetku 30-ih let prejšnjega stoletja in ponesla ime aglianica po Italiji in v svet. Vinogradi kleti ležijo na nadmorskih višinah med 500 in 700 m. Obremenitev trt ne presega 30 hL/ha.

Gambero Rosso: »(D'Angleova) vina odražajo trenutno modo in trende. Imajo fineso in značaj pravih klasikov.

Elio Grasso - Piemonte

http://www.eliograsso.it/en/

ZGODOVINA KLETI
Vinogradi v lasti družine Grasso so najdragocenejši deli posestva. Področje, kjer se nahajajo, so bili vedno cenjeni kot izjemno primerni za pridelovanje vina. Že v začetku 20. stoletja je Lorenzo Fantini na zemljevid najboljše zemlje za pridelavo vina v Toskani vključil tudi posestvo, ki ga danes obdeluje družina Grasso.


Spoštovanje do izjemnih leg, ki so družini na voljo, najlepše odraža njihov odnos do posestva. G. Grasso ga opisuje kot čarobno področje, kjer lahko vsi skupaj ponovno odkrijemo svoje korenine.
V začetku 80-ih let prejšnjega stoletja, se je družina Grasso odločila, da bo začela s pridelavo vin izključno iz svojega posestva. Njihovo načelo “one-step-at-a-time” jim je omogočilo, da so se ustalili na izjemno konkurenčnem trgu pridelovalcev Barola.


Klet Elio Grasso letno pridela največ 70.000 steklenic vina, kar jim omogoča nadaljevanje tradicije družinske kleti in izjemno strogo kontrolo kakovosti grozdja in pridelave vina.

GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI
Monforte d´Alba je bila nekoč „pagus romanus“ ali rimska naselbina, kasneje lombardska vas in v srednjem veku epicenter kararske herezije. Monforte je priznan kot ena ključnih točk, kjer se Langhe sreča z Doglianom in gornjim Langhejem. Gre za veliko prestolnico Barola.


Barolo v Monforteju se lahko sklicuje na veliko število prestižnih vinogradov, s široko paleto tipov prsti in področij. Vina tega področja poosebljajo harmonijo močne structure, elegance, finese arom, močnega značaja in neverjetnega potenciala za staranje.

KLET
Trenutno ima družina Grasso 14 ha vinogradov, na katerih prideluje vino. V kleti uporabljajo le na posestvu pridelano grozdje tradicionalno gojenih sort. To jim, poleg prvovrstne lege v hribovju Langhe blizu Albe, omogoča prvovrstne rezultate in pridelavo velikih vin.


Elio Grasso si skupaj s svojo družino in enologom svetovalcem (Piero Ballario) prizadeva, da bi vino odražalo značilnosti terroirja. To pomeni, da prideluje vino za poznavalce. Vino, ki Vam bo približalo utrip dežele izvirnega Barola in ne tistega, ki ga je oblikoval ameriški vinski trg.


Gre za resnično izjemno priložnost, v Sloveniji poizkusiti vina enega najboljših proizvajalcev Barola, ki ga nekatere priznane vinske revije (Vinum) postavljajo celo ob bok pionirjem italjanskega vinarstva kot je npr. Angelo Gaja. Kljub temu ostaja g. Grasso skromen in ne pozabi poudariti, da je njegovo vino predvsem odvisno od narave in njene naklonjenosti. Skromnost je lastnost velikih ljudi.

Cantina Produttori Cormons

http://cormons.com/

Glen Carlou - Paarl

http://glencarlou.co.za/

ZGODOVINA
Leta 1983 je posestvo kupil Walter Finlayson, šele leta 1988 pa so naredili prva vina. Leta 1995 se je Glen Carlou vključil v joint venture s kletjo Hess Collection iz Kalifornije, natančneje iz doline Napa. Področje je prejšnji lastnik poimenoval po svojih treh hčerkah (Leni, Caroli in Luise).


Walter Finlayson, eden najbolj znanih vinarjev Južne Afrike, je svoje življenje posvetil pridelovanju velikih vin. Zaradi uspehov mu je Diners Club že dvakrat podelil prestižno nagrado Wine-Maker of the Year.


Njegova vina so v preteklih letih prejela že skoraj vse možne nagrade in so bila redno izbrana za vino meseca na letih SA Airlines. Povpraševanje po njegovih vinih je izredno.


Walterjev sin David Finlayson se je delu v kleti priključil leta 1995. Pred tem je izkušnje nabiral v Avstraliji, Franciji, med drugim tudi v Bordeauxu. Izšolal se je v Južni Afriki na kolidžu Elsenburg.

VINOGRADI
Od vsega začetka je pri Glen Carlouju vse posvečeno enemu samemu cilju. Pridelovati vina, ki bodo krasila kleti in mize tistih, ki znajo uživati v življenju. Po skrbni pripravi prsti so prve vinograde zasadili leta 1985. leta.


Posadili so samo trte tistih sort in klonov, ki so najbolje ustrezale podnebnim razmeram in sestavi prsti. Med drugimi so posadili sorte chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, cabernet franc in petit verdot, ki so jih skrbno izbrali in negovali v času zgodnje rasti. Kasneje so posadili tudi shiraz, malbec in tourigo nacional.


Vinogradi se trenutno razprostirajo po 65 ha celotnega posestva, ki meri 110 ha. Posestvo leži ob vznožju gorovja Simonsberg, kjer se na severni strani odpira pogled na Paarl.

Niepoort Vinhos - Douro

http://www.niepoort-vinhos.com/en/wines/

Klet je v lasti družine Niepoort peto zaporedno generacijo od ustanovitve v Villa Nova de Gaii na Portugalskem leta 1842. Znani so bili kot majhna hiša, usmerjena v pridelavo portov najvišje kakovosti. Leta 1987 je prišlo do neslutenega razvoja, ko se je sin Dirk pridružil očetu Rolfu in se posvetil družinskemu poslu. Takoj so kupili dve posestvi quinto Nápoles in quinto Carril. Obe ležita v dolini reke Douro, v okolici Pinhàa v srčiki najboljših vinorodnih območij reke Douro.

Leta 1990 je Dirk začel z vinifikacijo mirnih namiznih vin in trgu predstavil svoj prvi poizkus Robusto. Ta je zaradi izredno močnih taninov naletel na medel odziv tako javnosti, kot tudi Dirkovega očeta Rolfa, ki mu je to vino prepovedal prodajati. Kljub temu so vino čez slabo desetletje, ko se je umirilo in razvilo, vinski poznavalci označili kot eno največjih odkritij Doura. Dirk kljub začetnim težavam ni odnehal in že leta 1991 je Robusto zamenjala Redoma. V ponudbo je postopoma dodajal tudi druga vina, med drugim tudi Vertente, za katerega sta značilni izjemna svežina in dinamičnost.

Tako vina kot tudi portovce v kleti Niepoort pridelujejo na tradicionalen način. Dirk namreč ne verjame v pridelavo vin v stilu Novega sveta. Je mnenja, da je nesmiselno izkrčiti stare vinograde in jih zasaditi z novimi, sodobnimi sortami, saj bi tako izgubili primerjalno prednost pred poplavo vin iz Novega sveta. Na koncu bi obtičali z novimi vinogradi in sortami, ki jih lahko obdelujejo tudi velike kleti iz Amerike, ki pa imajo deset let več izkušenj. Zatorej vina pridelujejo iz avtohtonih sort starih vinogradov, grozdje prešajo z nogami in poskušajo uporabljati tehniko tam, kjer ni bojazni, da bi zakrila osnovni potencial in značaj vina. Dandanes je Niepoort ena redkih portovskih hiš, ki vina prideluje na ta način.

Še posebej so poznani po izrednih desetletnih tawny-jih, ki so mladostno sveži a se ne sramujejo svoje starosti.

“Niepoort je med vintage porti to, kar je Krug med šampanjci. Obe hiši sta majhni v svetu, kjer prevladujejo veliki tekmeci, a kljub temu pridelujeta izvrstna vina, katerim je kos le malokdo.” - James Suckling (urednik pri reviji Wine Spectator)
 

Herdade Sao Miguel - Alentejo

http://www.herdadesaomiguel.com/

GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI

Terroir je tu izredno naporen za trte. Podnebje je vroče in suho, prst je peščena in izredno prepustna, padavin je izredno malo.


Da bi zagotovili pogoje za razvoj trt, ima klet na voljo dva skladiščna jeza s skupno kapaciteto 160.000 m³ vode. Namakanje nadzorujejo glede na lastnosti, ki jih želijo poudariti v letniku. Pri tem jim pomaga lastna meteorološka postaja, ki jo dopolnjujejo stalne raziskave prsti in nadzor vinogradov.

ZGODOVINA
Klet je bila ustanovljena leta 2000. Prve trte so posadili leta 2001. Lastnik je takoj zaposlil dva mlada, a že priznana enologa, ki sta z veseljem sprejela izziv.

O KLETI
Posestvo obsega 175 hektarov, od tega 35 hektarov vinogradov. V vinogradih so posadili avtohtone portugalske sorte tega področja (aragonês, tricandeira in alicante bouchet).


Trte so sadili na razdalji 2,8 x 1,2 m v dvojnem kordonu Royat.


Na posestvu se trudijo zagotovljati, da so njihova vina vedno pridelana čim bolj okolju prijazno. Poskušajo izkoristiti celotno obstoječo floro in favno , da bi se izognili eroziji prsti in povečali vsebnost organske zemlje.


Klet, ki je bila zgrajena leta 2003, omogoča predelavo 360 ton grozdja, kar je celoten pridelek posestva.

La Purisima - Yecla

http://www.bodegaslapurisima.com/

ZGODOVINA KLETI

Vina na tem območju pridelujejo že več kot pol tisočletja, prvi zapisi o vrhunskosti vin pa segajo nazaj v 18. stoletje, ko je o vinih iz Yecle pisal sam španski kralj Filip II.


Grozdje prihaja v klet iz dveh glavnih pokrajin:
Campo Arriba, kjer gojijo predvsem grozdje sorte monastrell (tipična španska grozdna sorta)
Campo Abajo, kjer pridelujejo grozdje sort monastrell, tempranillo in cabernet sauvignon.
Grozdje, iz katerega v kleti La Purissima proizvajajo vino, raste na površini 2.100 hektarjev.

GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI

Cooperativa del Vino de Yecla La Purisima se nahaja na severu španske pokrajine Murcia.

Podnebje je suho kontinentalno, z vročimi poletji (najvišje temperature se gibljejo med 38 in 39° C in hladnimi zimami (temperature so med -4 in -6° C). Zaradi visokih temperatur in veliko sonca (povprečno je v Yecli 3000 ur povsem sončnega vremena na leto) so vina zelo močna in dobro strukturirana.


Vinogradi kleti ležijo 700 – 800 m nad morsko gladino, zaradi česar je temperaturna amplituda med dnevom in nočjo ogromna. Ta “terroir“ omogoča enologom, da v postopku vinifikacije izdelajo neverjetno aromatična vina.

KLET
La Purisima je kljub priseganju na tradicijo, opremljena z vrhunsko tehnologijo, kar ji omogoča konkurenčnost na svetovnem trgu. 

Enologi kleti nadzorujejo izbiro grozdja za posamezna vina, stalno kontrolirajo njegovo kvaliteto in seveda izvajajo celoten proces vinifikacije, kar zagotavlja vrhunskost pridelanih vin. V ta namen so razvili posebno računalniško opremo, s katero na podlagi 30-letnih izkušenj načrtujejo, kako bo potekala trgatev določene sorte, in usmerjajo svoje vinogradnike pri delu v vinogradu.

V Yecli namenjajo veliko pozornosti eni od španskih avtohtonih sort, tj. monastrell. Monastrell je izjemno zahtevna sorta za gojenje, vinifikacija mora biti izredno natančna, grozdje ne dopušča nobenih napak v postopku, vendar je nagrada za dobro izvedeno letino izjemno vino, ki vsako leto sproti preseneča vinski svet s svojevrstnostjo in nezgrešljivim značajem. La Purisima je ponosna na dejstvo, da je ponesla ime Monastrell-a v svet in svojo identiteto tesno povezuje s to sorto, ki je v Franciji znana tudi kot Mourverdre, medtem ko ga sami radi imenujejo tudi Modri Pinot Sredozemlja.

La Purisima V SVETU
Klet je bila v petdesetih letih Guinnessova rekorderka po količini proizvedenega vina, v zadnjih petdesetih letih pa se je povsem posvetila pridelavi vrhunskih vin.


La Purisima že petdeset let prideluje vina zelo zgovoren podatek o kvaliteti njihovih vin pa je, da so imeli šampiona na Ljubljanskem ocenjevanju kakovosti vin že davnega leta 1974.


Nazadnje je klet osvojila veliko zlato medaljo leta 2000, z vinom Iglesia Vieja letnika 1998.

Bodegas Ontanon - Rioja

http://ontanon.es/english/

ZGODOVINA

V kleti Bodegas Ontañon iz Rioje pridelujejo vina od leta 1984. Danes veljajo za klet kjer ob izvrstnem vinu gojijo tudi naklonjenost do umetnosti. Prepričani so, da lahko ljudem z vinom približajo umetnost, in da sta vino in umetnost povezana že od začetka pridelovanja vina.

O KLETI

Klet Ontañon im v lasti 180 hektarjev vinogradov. Pri pridelovanju vina se držijo načela, da je pridelovanje vina umetnost. V vsaki fazi pridelave od trte, grozdja, mošta do vina, skrbijo za najboljše pogoje.


Grozdje različnih sort se trga ob času, ko le-to doseže popolno zrelost in ga stiskajo v navadnih in vertikalnih prešah. Slednje s potapljanjem kape, omogoča vinu izjemno globoko in močno barvo.
Po fermentaciji vinu pustijo čas, da si odpočije od vrenja, nato pa ga pretočijo in izberejo kateri del vin bodo starali v hrastovih barrique sodih. V kleti imajo preko 5000 francoskih in ameriških barrique sodov.


V senci kleti ob 70-80% vlažnosti, stalni temperaturi 14–15 °C so vinu zagotovljeni najboljši pogoji za počasno a konstantno nabiranje kompleksnejših arom in močnejšega značaja. V steklenice tako polnijo zrelo vino, primerno za uživanje.

NAGRADE

Prav Crianza Bodegas Ontañon je zaščitna znamka kleti. Vino, ki ga v Rioji označujejo kot Crianza je eno najbolj poznanih vin na svetu. Crianza Bodegas Ontañon je ena boljših. O tem priča tudi nagrada ocenjevanja Concours Mondial de Bruxelles, kjer je Crianza Bodegas Ontañon letnika 2003 osvojila zlato medaljo in to v konkurenci več kot 4000-ih vin.
 

Pares Balta - Penedes

http://www.paresbalta.com/

Parés Baltà je družinska klet, z bogato tradicijo, ki sega nazaj v leto 1790 iz pokrajine Penedés. Klet vodita dva družinska člana, brata Joan in Josep Cusiné.

Pridelujejo izvrstna rdeča in bela vina, Çavo (špansko penino) in sladka vina. Grozdje prihaja iz njihovih lastnih vinogradov (petih različnih posestev), ki se razprostirajo okoli kleti in v hribovju nad Penedésom na nadmorski višini od 170 do 750 m. Ti vinogradi imajo zelo raznolike prsti in mikroklime, ki dajejo vinom raznolikost.

Družinska strast do vinogradništva se odraža v njihovih vinih. Pridelujejo široko paleto med seboj zelo različnih vin, tudi t.i. mikro-cuveéje. Mikro-cuveéji so vina ene same lege, iz vinogradov s strogo omejenim donosom na trto.

PRIDELAVA VINA – DVE ŽENSKI

Resda so pri Parés Balti vinarji z dolgo tradicijo, a imajo vedno nove in sveže ideje. S pridelovanje vina se ukvarjata Marie Elene Jimenez in Marte Casas, enologinji in soprogi Joana in Josepa Cusina. Gre za dve mladi, a kljub temu izkušeni ženski. Njuni napori se odražajo v kakovosti vin Parés Balte. Vina imajo elegantno osebnost, v ustih so močna, niansirana, prijetno sveža in predvsem uravnotežena.

ORGANSKA VINA

Lahko bi rekli, da pri Parés Balti pridelujejo vina in oskrbujejo trte na organski način že od leta 1790. Vedno so se trudili uporabljati čim manj škropiv in gnojil in naravni pogoji v Penedésu jim to omogočajo. Od leta 2004 naprej so za vse svoje vinograde pridobili potrdilo, da v njih pridelujejo organsko pridelana vina (CEE 2092/91).

PRIZNANJA MEDIJEV

Leta 2005 sta prizadevanja kleti nagradila Jose Peñin (najpomembnejši vinski pisec v Španiji) in John Radford (novinar revije Decanter iz Londona). Revija Decanter omenja Parés Balto kot eno dvajsetih najboljših vzhajajočih kleti, medtem ko jih je Jose Peñin uvrstil med trideset najboljših kleti v Španiji.


Njihova vina so z več kot 90 točkami ocenili vinski kritiki kot so Robert Parker, Steven Tanzer in Anthony Gismondi.

PRIORAT IN RIBERA DEL DUERO

Na koncu želimo tudi omeniti, da od leta 2003 naprej pridelujejo vina v Prioratu. Klet s tega področja se imenuje Gratavinum. V njenih vinogradih na organski način pridelujejo grozdje za dve različni vini. Skupno tam pridelajo skoraj 20.000 steklenic.


Na sejmu Vinexpo so leta 2007 prvič predstavili vino iz regije Ribera del Duero. Leta 2004 so tam ustanovili klet Dominio Romano. Leta 2005 so prvič stekleničili 24.000 steklenic.
 

Gratavinum - Priorat

http://www.gratavinum.com/

Projekt Gratavinum je nastal na pobudo družine Cusiné (Parés Baltà), ki je želela ustvariti veliko vino v izjemnem okolju Priorata. Ideja, ki stoji za projektom, je ustvariti vino izjemne kakovosti na čim bolj naraven način. Klet Gratavinum je svoj prvi letnik ustvarila leta 2003 iz izbora grozdja visoke kakovosti iz različnih prioratskih vinogradov.


Gratavinum ima na voljo naslednje sorte grozdja:

 • Garnacha negra je sorta značilna za Priorat. Vinu daje nežnost in volumen. Grozdje gojijo v vinogradu na nadmorski višini 600 metrov. Velike temperaturne amplitude med dnevom in nočjo dajejo temu vinu globoko barvo in izrazito aromatiko.

 • Carignan je prav tako sorta, ki jo pogosto sadijo v Prioratu. Vinu daje veliko svežine in začimbne arome. Grozdje raste v Villi Baixi, kjer rahlo toplejše podnebje omogoča trgatev, ko je grozdje pooplnoma zrelo. Vinograd je zasajen s starejšimi trtami na rahlo glineni prsti.

 • Cabernet sauvignon je sorta, ki je izvrstno prilagojena podnebnim razmeram Priorata. Vinu omogoča strukturo, barvo in potencial za staranje. Grozdje raste v okolici El Molarja, ki velja za eno najtoplejših mest v Prioratu. Toplo podnebje zagotavlja popolno zrelost grozdja ob trgatvi.

 • Syrah je najbolj kompleksna sorta. Vinu doda globoko barvo, strukturo in moč v ustih ter intenzivno aromo. Grozdje prihaja iz vinograda v okolici Pobolede, ki leži na 400 metrih nadmorske višine. Počasno zorenje, ki ga omogoča nadmorska višina, je izjemno pomembno za intenzivnost arome, ki je tako tipična za to sorto.

 • Merlot je najbolj uravnotežena sorta, ki združuje značilnosti ostalih – zato je izvrstno dopolnilo.

Grozdje prav tako prihaja iz okolice Pobolede in raste na nadmorski višini 400 metrov. Merlot je dobro prilagojen na bolj sveže podnebje.

Ime GRATAVINUM je sestavljeno iz dveh delov. Prvi predstavlja ime vasice Gratallops, drugi pa je latinsko ime za vino.


Divja in groba pokrajina Priorata, neusmiljen boj trte za preživetje v vročem podnebju in revnih prsteh, odmaknjenost civilizacije, trma narave in življenja, ki ne priznavata nikakršnih ovir, ustvarjajo enkratno okolje, ki vzbudi domišljijo in sanje marsikaterega vinskega ljubitelja.


Družino Cusiné, vinarje z dolgo in bogato tradicijo pridelovanja izjemnih vin v Penedesu, leta 2001 pritegnilo to navdušujoče področje, tako da so si izbrali svoje prvo posestvo z višjimi legami v Prioratu.


Danes imajo 17 hektarov vinogradov. Večinoma ležijo v okolici vasice Gattalops, v neposredni bližini kleti.

Fernando de Castilla - Jerez

http://www.fernandodecastilla.com/portada.cfm

ZGODOVINA KLETI

Klet Fernando de Castilla je ustanovila družina Andrada-Vanderwilde, ki je bila v zadnjih treh stoletjih v Andaluziji med večjimi lastniki zemlje. Fernando Andrada-Vanderwilde je leta 1969 ustanovil blagovno znamko, pod katero so se prodajali samo Brandy Gran Reserva, Old Pedro Ximenez Sherry in sherry kis. Podjetje ima klet v zgodovinskem centru Jereza.

Leta 1999 je klet prevzel Jan Pettersen, ki je 15 let delal v skupini Osbourne, enem največjih konglomeratov za proizvodnjo vina in žganih pijač v Španiji in tudi v svetu. Osbourne je tudi lastnik podjetja, ki prideluje port.

Klet Fernando de Castilla je po Pettersenovem prevzemu odkupila kleti Joseja Bustamanteja in jih obnovila. Te kleti imajo zelo dobre solere izjemnih sherryjev. Vina stekleničijo na najbolj naraven način, različnih vin ne mešajo, ne uporabljajo postopkov hlajenja (cold treatment) in stabilizacije, da se tako ohrani kar največ naravnih, predvsem pa vinu lastnih arom.
 
EMBALAŽA

Za večino proizvodov uporabljajo neobarvane steklenice, ki potrošniku omogočajo preverjanje barve vina že na prvi pogled. Znano je namreč, da določeni tipi sherryja po dokaj kratkem času (do 18 mesecev za Fino) izgubijo svežino in tudi značilno barvo. 

Uporabljajo 500 ml steklenice, ker so za alkoholizirana (fortified) vina izredno primerna. Predvsem zaradi tega, ker naenkrat lažje izpraznimo steklenico z manjšo prostornino, saj določeni sherryji ne smejo biti predolgo odprti. Manjša steklenica potrošniku pove, da se proizvajalec ni usmeril v pridelavo velikih količin, temveč je stavil na kakovost. Po našem mnenju to veliko pripomore k občutku posebnosti dogodka, ob katerem tako vino postrežemo. 

K svečanosti, enkratnosti dogodka, pripomore tudi dodelana oblika steklenic, za katere je klet prejela že številne nagrade. Fernando de Castilla je najhitreje rastoče podjetje na območju Jerez. Zagovarja moderne metode tako pri trženju kot tudi pri izdelavi proizvodov ter na področju inovacij. Klet je osredotočena na prvovrstne prestižne izdelke.

ZGODOVINA REGIJE

Prvi je Sherry najbrž omenil starogrški geograf Strabo, ki je živel v 1. stoletju pr.n.št. Zapisal je, da so prve trte v Jerez prinesli Feničani okoli leta 1100 pr.n.št.

Arheologi so pred kratkim odkrili dve vinski preši samo 4 kilometre od Jerez de la Frontere v Castillo de Doña Blanca. To odkritje potrjuje, da so ljudje, ki so ustanovili Cades (današnji Cadiz), v regijo iz Libanona prinesli tudi vinsko trto in tradicijo pridelovanja vina.

V Xeri (današnjemu Jerezu) so Feničani proizvajali vino in ga prodajali po celotnem Mediteranu, predvsem pa so ga vozili v Rim.


Regija z zaščitenima porekloma Jerez-Xérès-Sherry in Manzanilla-Sanlucar de Barrameda Denomination de Origen je na jugu Španije. T.i. »sherry trikotnik« sestavljajo področja znotraj treh mest: Jerez de la Frontera., Sanlúcar de Barrameda in El Puerto de Santa María.

Please reload

KLETI SVETA

Znotraj tega poglavja so Vam na voljo kratki povzetki z opisi kleti, ki so prisotne v naši ponudbi. Vsako vino mora imeti svojo zgodbo.

 

Ta zgodba je delno zgodba zgodovine kleti. Je zgodba mnogih generacij, ki so pripravljale in ustvarjale pogoje za sedanjo pridelavo vina. Kajti za pridelavo resnično izvrstnih vin še zdaleč ne zadostujeta samo dovolj velik vložek kapitala in znanje izkušenih strokovnjakov. Potrebne so predvsem skrbno in pravilno vzdrževane trte, posajene na območjih, ki so se sčasoma po-kazale kot najbolj ugodne za določeno sorto.

Potrebni so izkušeni ljudje, ki poznajo področje na katerem delajo, ki razumejo naravne zakone, kolikor je človeku dano, da jih lahko razume.

Tako kot povsod drugje, kjer se stremi k harmoniji, je najbolj pomembno, da si harmonijo resnično želimo in da tej želji znamo slediti. To zahteva stalno zbranost in stremenje k izpolnjevanju zadanih ciljev, ki morajo biti pravilno zastavljeni.

 

Zato se nam zdi pomembno, da ima klet  svojo zgodovino. Le izkušnje, pridobljene skozi več desetletij, lahko zagotovijo potrebno zbranost v odločilnih trenutkih. Le tradicija lahko potrjuje pravilnost  zastavljenih ciljev.

Seveda zgledna zgodovina in tradicija kleti nikakor ne more biti edino zagotovilo za kakovost vina, ki ga naročite ali kupite. Vendar pa kleti to do neke mere zagotavlja verodostojnost in ugled. Ugled je človeška dobrina, ki jo je izjemno težko doseči, še težje pa negovati, ker se jo izjemno hitro in preprosto izgubi. Zato Vam nekaj generacij dolga tradicija kleti ob dobrem ugledu v svetu lahko pove, da ti ljudje delajo izjemno resno in da se trudijo zagotoviti najboljše, kar zmorejo.

 

Če si boste vzeli čas in prebrali opise teh kleti, smo prepričani, da Vam bodo vlili zaupanje v našo izbiro. Prepričani smo, da Vam ne bo žal, če boste poskusili katerokoli izmed vin iz naše ponudbe in da boste ob izbranih vinih doživeli prenekateri lep in spominjanja vreden trenutek.

041 637 718

Stanislav Terlep s.p.

Dolenjska cesta 240A
1000 Ljubljana
Slovenia

©2016 Vina.si - Stanislav Terlep s.p.

Kontakt